Sesongissa raparperi

Kevät on ehdottomasti paras vuodenaika. Olen syntynyt keväällä ja talven jälkeen kaikki tuntuu niin uudelta, ihanalta ja raikkaalta. Joka vuosi saa ihmetellä kasvukautta ja mitä kaikkea maa pitää sisällään.

Omalla pihallani kasvaa parissakin paikassa raparperia. En ole niitä itse istuttanut vaan ne on edellisen omistajan peruja. Hämmästyttävästi ne jaksaa joka vuosi nousta. Raparperista valmistuu monta ihanaa herkkua, suolaista ja makeaa. Piirakoiden ja paistosten lisäksi raparperikiisseli kuuluu ehdottomasti lapsuuteeni herkkuihin. Jos meillä ei ollut muuta jälkiruokaa niin ainakin kiisseliä oli aina tarjolla. Sitä syötiin aamu-, väli ja iltapalaksi. Raparperikiisseli maistuu edelleen hyvälle.

Raparperikiisseliä voi tuunata esimerkiksi pakkaseen jääneillä mansikoilla. Lisää jäiset mansikat valmiiseen kuumaan kiisseliin. Mansikat sulavat kiisselissä ja upean värinen jälkiruoka on valmis.

Kuva Katri Kapanen

Raparperin kaveriksi suositellaan kalsiumpitoista ruokaa, kuten maitotuotteita riittävän kalsiumin saannin turvaamiseksi.

Raparperikiisseli ja vaniljavaahto

6 annosta
valmistusaika 30 min

6 dl paloina (300 g) tuoretta raparperia
1 l vettä
2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
Lisäksi:
2 dl kuohukermaa tai kauravispiä
½ tl aitoa vaniljaa

  1. Pese ja viipaloi raparperit. Nuoria raparperinvarsia ei tarvitse kuoria.
  2. Laita kattilaan raparperit, vesi ja sokeri. Säästä 1 dl vettä suurustamiseen. Keitä raparpereja noin 10 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet.
  3. Sekoita perunajauhot säästetyn veden joukkoon. Ota kattila pois levyltä. Kaada vesi-perunaseos ohuenan nauhana koko ajan sekoittaen, älä vispaa. Siirrä takaisin levylle ja anna kiisselin pulpahtaa pari kertaa, älä keitä. Jäähdytä kiisseli.
  4. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta aidolla vaniljalla. Tarjoa kiisseli vaniljavaahdon kanssa.

Niksit kiisselin valmistukseen:

  1. Perunajauho-vesi seos kaadetaan ohuena nauha koko ajan sekoittaen pohjia myöten, älä kuitenkaan vispaa, käytä mieluiten esimerkiksi puulusikkaa.
  2. Anna kiisselin pulpahtaa muutamaan kerran niin, että näet kiisselin muuttuvan kirkkaammaksi. Yksi pieni pulpahdus ei riitä.
  3. Jos et halua kiisselin päälle kuorta, ripottele pinnalle sokeria.